خودروی هیبریدی چیست و انواع آن کدامند؟
خودروی هیبریدی چیست و انواع آن کدامند؟
همانطور که شما هم شاهد هستید، امروزه بسیاری از خودروسازان در تلاش هستند تا برای رهایی از خطرات سوخت طبیعی خودروهای هیبریدی تولید کنند. خودروی هیبریدی واژه ای است که برای ما کمی دیر تجزیه می شود چرا که تا کنون چیزی از این تکنولوژی عاید حال ما نشد. و شاید حالا حالا ما شاهد حجم گسترده از این خودروها در خیابان ها نباشیم و همچنان شاهد تاثیر وسایل نقلیه بر آلودگی هوا باشیم. از طرف دیگر هم افزایش قیمت سوخت در بسیاری از کشورها که دسترسی به منابع نفتی ندارند، دلیل دیگری برای استقبال بی نظیر از خودروهای هیبریدی است. اما یک خودروی هیبریدی چیست؟ چگونه کار می کند؟ و انواع آن کدامند؟ اینها سوالاتی هستند که ما در این بخش مطرح کرده ایم و می خواهیم به آنها پاسخ دهیم.
خودروی هیبریدی چیست؟
قبل از هر توضیحی در این باره، این نکته را بگویم که خودروی هیبریدی با خودروی برقی فرق دارد. واژه “هیبرید” در واقع به معنای ترکیب دو عنصر با همدیگر است. به عنوان مثال در صنعت خودرو سازی واژه هیبرید ترکیب دو پیشرانه سوخت طبیعی و الکتریکی برای تولید نیروی محرکه است. همانطور که می دانید خودروهای معمولی با موتورهای احتراق سوخت کار می کنند و خودروهای الکتریکی با استفاده از منبع برق باتری ها نیروی محرکه تولید می کنند. اما خودروی هیبریدی هم متشکل از هر دو مورد فوق است، یعنی موتور سوخت طبیعی و موتورهای الکتریکی که برای کاهش مصرف سوخت و آلودگی ها می توان از موتور الکتیریکی آن استفاده کرد.
امروزه خودروهای الکتریکی و هیبریدی یا دو نیرو حجم گسترده ای از خودروها در کشورهای خارجی را تشکیل می دهند. به خصوص در کشورهای اروپایی که قیمت محصولات نفتی نظیر بنزین و گازوئیل رو به افزایش است محبوبیت این خودروها در بین کاربران رو به افزایش است. همانطور که مشاهده می کنید، خودروهای هیبریدی از دو موتور بنزینی و الکتریکی تشکیل می شود که برخلاف خودروهای معمولی موتور بنزینی کوچکتر می باشد و تنها در مواقعی که نیاز به شتاب گرفتن است فعال می شود و همین دو عامل باعث کاهش مصرف سوخت خودرو می شوند. انرژی مورد نیاز موتور الکتریکی هم از انرژی هدر رفت هنگام ترمز گرفتن در منبع تغذیه آن ذخیره می شود. شرکتهای خودروسازی از طرحهای هیبریدی متفاوتی برای انجام ماموریتهای مختلف استفاده میکنند، از حداکثر صرفهجویی در مصرف سوخت گرفته تا کاهش هزینههای خودرو تا حد امکان.
خودروی هیبرید موازی
در خودروهای موتور هیبرید موازی که متداول ترین آنها هستند، موتورهای الکتریکی و موتور بنزینی به یک گیربکس مشترک وصل شده اند که دو منبع نیرو را با هم ترکیب می کند. این گیربکس می تواند اتوماتیک، دستی یا سی وی تی (CVT) باشد. یکی از گیربکس های هیبریدی بسیار محبوب، گیربکس CVT با قابلیت تقسیم قدرت صحیح است که توسط تویوتا پریوس و شورولت ولت استفاده می شود. موتور الکتریکی تنها در دور پایین استفاده می شود و هنگامی که پدال گاز را فشار دهید موتور بنزینی فعال می شود و شتاب خودرو را افزایش می دهد. اندازه باتری در این خودروها از سایر ماشین های هیبریدی کمتر می باشد. نوع گیربکس و اندازه موتور بنزینی عوامل اصلی تعیین کننده چگونگی شتاب، صدا و احساس یک هیبرید موازی هستند. برندهایی که از طراحی موتور هیبریدی موازی استفاده می کنند عبارتند از تویوتا، لکسوس، هیوندای، کیا، فورد، هوندا، لینکلن، نیسان و اینفینیتی.
خودرو سری هیبرید
در این خودروها که سری هیبرید نامیده می شوند، موتورهای الکتریکی تمام نیروی رانش را فراهم می کند و هرگز ارتباط مکانیکی فیزیکی بین موتور بنزینی و چرخ ها وجود ندارد. موتور بنزینی فقط برای شارژ باتری استفاده می شود. این باعث تجربه رانندگی می شود، که بیشتر نشان دهنده یک خودروی الکتریکی با شتاب نرم تر و قدرتمندتر است. معمولاً هنگام فعال شدن موتور بنزینی لرزش کمتری وجود دارد. با این حال، این درگیری همیشه مطابق با کاری که پای راست شما انجام میدهد اتفاق نمیافتد، بنابراین ممکن است در حالی که ماشین با سرعت ثابت در حال حرکت است، دور موتور به طور ناخواسته افزایش یابد. برخی این رفتار خودروهای هیبرید را نگران کننده می دانند. بی ام و i3 نمونه ای از سری هیبریدی است.
خودروی پلاگین هیبریدی
خودروهای پلاگین هیبریدی از دو موتور الکتریکی و بنزینی تشکیل می شود که نسبت به دیگر خودروهای هیبریدی باتری بزرگتری دارند و علاوه بر این که از انرژی هدر رفت هنگام ترمز گرفتن برای شارژ باتری استفاده می کنند، می توان از منبع برق خارجی نظیر پریزهای برق خانگی، جایگاه شارژ خانگی و عمومی سطح شهر برای شارژ کردن باتری این خودروها استفاده کرد. در واقع این مخزن ذخیره انرژی همانند یک مخزن گاز بزرگتر است که به شما کمک می کند تا با یک بار شارژ باتری بتوانید مسافت بیشتری رانندگی کنید. خودروسازان در تلاش هستند تا میزان بهره وری از خودروهای هیبریدی را افزایش دهند. مسافتی که شما می توانید با یک بار شارژ باتری خودروهای هیبریدی طی کنید، بسته به مدل خودرو بین 30 تا 100 کیلومتر بر ساعت می باشد. برای کسانی که رفت و آمد کوتاهی دارند و شبانه ماشین را شارژ می کنند، بیشتر اوقات می توانند از نیروی برق خودروی خود برای رانندگی بهره ببرند. ماشین های پلاگین هیبریدی می توانند هیبرید موازی یا سری هیبرید باشند.
همه موارد فوق به عنوان هیبرید کامل از آنها یاد می شوند. به این معنی که موتور الکتریکی می تواند به تنهایی خودرو را حرکت دهد. حتی اگر برای یک مسافت کوتاه باشد. از ماشین های الکتریکی موجود در ایران می توان به چندین مدل از خودروهای تویوتا نظیر کمری، پریوس، CHR، هیوندای سوناتا هیبریدی، میتسوبیشی اوتلندر از نوع پلاگین هیبریدی اشاره کرد.
از آنجایی که بسیاری از کشورها با شعار “محافظت از طبیعت” استفاده از خودروهای سوختی را ممنوع اعلام کرده اند، بسیاری از شرکت های خودروسازی بر روی ساخت این خودروها تمرکز کرده اند. از جمله این خودروسازان می توان به شرکت تویوتا و زیر مجموعه خود یعنی لکسوس اشاره کرد که در دسامبر 2021 به طور همزمان از 15 کانسپت برقی خود رونمایی کرده اند، خودروهایی که تا سال 2025 طبق گفته آکیو تویودا روانه بازار می شوند.
علاقمندان شما این مطلب را از آیدی یدک مرکز خرید لوازم یدکی خودرو های خارجی در ایران مطالعه کرده اید. شما می توانید تمامی لوازم یدکی، مصرفی و جانبی خودرو خود را به صورت آنلاین یا تلفنی از همین جا خریداری کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!